lauantai 5. toukokuuta 2012

Pehmoiset muffinit

Pyylevä terve!

Akuutti makeanhimo iski ja laiskuuksissani en jaksanut alkaa väkertää mitään muffinsseja vaativampaa. Tehdessäni tutkimusmatkaa kaappieni ankeisiin sisältöihin muistin yhtäkkiä erinomaisen kikan makeiden leipomusten kuohkeuden takeeksi: omenaviinietikka!

Ajatus pehmeistä, ilmavista muffinseista oli niin valloittava, etten antanut raaka-aineiden rajallisuuden häiritä - päätin tyytyä hyvin yksinkertaiseen lopputulokseen. Tällä kertaa jopa muistin kirjoittaa ylös ainesosat ja määrätkin itse taikinasta. (Kuorrutteen kohdalla unohdin jo.) En kyllä äkkiseltään keksi helpompaa ohjetta kuin muffinssitaikina. Kaapeistani ei tosiaan löytynyt mitään millä hifistellä, mutta vinkiksi vaan, että esimerkiksi pähkinät voisivat olla aika kova sana. Tai kuorrutteessa maapähkinävoi. Överimpi parempi!

Sanonpa vaan, että harvinaisen mainioita muffineja ovat nämä.

SUKLAAMUFFINIT

Laita uuni lämpeämään heti aluksi, taikina valmistuu hujauksessa. 175 astetta piisaa.

2,5 dl kauramaitoa
1 dl öljyä
pieni loraus omenaviinietikkaa (tämä oli ainoa ainesosa jota en mitannut, mutta jos on pakko keksiä jokin tarkempi määre, niin sanoisin että 1-2 tl)
1,5-2 dl sokeria (itse laitoin 2 dl, vähempikin olisi riittänyt)

Sekoita yllä luetellut aineet hyvin esimerkiksi vispilällä (milläs muullakaan!) ja kasaa sitten toiseen kulhoon loput ainekset:

2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl ruokasoodaa
3-4 rkl kaakaojauhetta
ripaus suolaa

Sekoita myös kuivat ainekset hyvin. Yhdistä sitten kulhojen sisältö, älä vatkaa tai vispaa, vaan sekoita varovasti nostellen, vain sen verran että taikina sekoittuu. Erinomainen työkalu tässä toimenpiteessä on taikinanuolija. Nostele taikina muffinssivuokiin. Itse käytin ameriikanmuffinssivuokia, sellaisia jättimäisiä, joten tästä määrästä tuli 8 ISOA muffinssia. Paista uunin keskivaiheilla 15-20 minuuttia, riippuen siitä minkä kokoisia muffinssit ovat.

Helpoimmat muffinssikuorrutteet ovat kaiketi tomusokerista ja keijusta sotkettuja tahnoja. Kannatan. Astetta paremman kuorrutteen saa, kun laittaa joukkoon myös tofutti-tuorejuustoa. Minä sotkin tällä kertaa keijun joukkoon kaakaojauhetta, hirveän määrän tomusokeria ja lopuksi vielä kookoshiutaleita. Määriä en kirjannut ylös ja kuorrute oli muutoinkin tämän herkun heikoin lenkki. Muffinsseista itsestään tuli niin täydellisiä pehmoja (aavistuksen rapeilla reunoilla!), että kuorrute jäi muutoinkin aika toimettomaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti