keskiviikko 2. toukokuuta 2012

PITSA

Pyylevän pitseriasta päivää!

Tein pitsaa. Pitsa on aina hyvä ratkaisu kaikkeen. Olen taikinakuorrutteinen, en osaa kaulia pitsapohjia sotkematta itseäni ja koko keittiötäni totaalisesti. Ei se mitään, pitsa on hyvää.

Pitsapohja

1 pss kuivahiivaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
3 dl vettä
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kauraleseitä
2 rkl öljyä

Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Lisää joukkoon kädenlämpöinen vesi, suola ja sokeri. Meikä-Pyylevä vispilöi tässä kohdin aina siihen saakka, kunnes puolet jauhoista on taikinan joukossa ja se alkaa olla sen verran kiinteää, että on aika siirtyä puukauhaan. Lisää leseet ja loput jauhot. Öljy neuvotaan joka paikassa aina lisäämään vasta viimeiseksi, minä kyllä laitan sen siinä vaiheessa kun taikina on vielä löysää. Palluta taikinaa kunnes se irtoaa suurinpiirtein kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla 15-30 min. Valmista sillä välin tomaattikastike ja juusto.

Tomaattikastike

1 dl soijarouhetta
1 tölkki luomutomaattimurskaa (jos käyttää tölkkimurskaa, sen on pakko olla luomua, muuten maistuu pahalle!)
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
mausteeksi: suolaa, pippuria, valkosipulijauhetta, paprikajauhetta

Liota soijarouhe joko pelkässä vedessä tai vesi-soijakastike-seoksessa. Pilko sipuli ja valkosipulit, kuullota ne öljyssä. Lisää joukkoon tomaattimurska ja soijarouhe. Mausta. Lisää tarvittaessa vettä, mutta jätä soosi kuitenkin paksuksi. Anna hautua sen aikaa, kun valmistat "juuston".

"Juusto" (määrät arvioita, en mitannut)

2 rkl keijua
3 rkl vehnäjauhoa
2 dl kaurakermaa
1 dl kauramaitoa
1 dl oluthiivahiutaleita
mausteeksi: valkopippuria, suolaa

Heitä keijunokareet kasariin sulamaan. Sihtaa joukkoon vehnäjauhot, varo paakkuja! Ruskista kevyesti. Sekoita kaurakerma ja kauramaito ja kippaa seos vehnäjauhomössöön. Varo paakkuja, sekoita ahkerasti! Kiehauta varovasti. Lisää joukkoon oluthiivahiutaleet ja mausteet. Sekoita hyvin. Anna tekeytyä sen aikaa kun improvisoit pitsalle loput täytteet.

Takaisin pitsataikinan pariin! Kauli taikinasta haluamasi muotoisia ja kokoisia pohjia. Meikä sai tuosta taikinamäärästä neljä ruokalautasen kokoista möllykkää.

Kokoa pitsa: Lätki pohjan päälle överi kerros tomaattikastiketta. Jos haluat tehdä supersimppelin pitsan, kaada päälle pelkästään "juustoa" ja lykkää uuniin. (Tein yhden sellaisen nirsohkoa ystävää varten.) Toisesta pitsasta tein muuten vastaavan, mutta viskelin "juuston" päälle vielä tomaattisiivuja. Toiset kaksi saivat sellaiset kivat "mitä kaapista ikinä löytyykään" -täytteet: kesäkurpitsa-tomaatti-sipuli ja tomaatti-sipuli-paprika. Kaikkiin tietty tolkuttomasti "juustoa" päälle.

Paista tuotoksia 200-225 asteessa max 15 minuuttia, ainakin jos täytteitä on ihan järjestön määrä. Itse vaihdoin puolivälissä paistoaikaa pitsapeltien paikkaa, jotta kaikki pitsat pääsivät ylätasolle paistattelemaan "juuston" rapsakampaan suuntaan.

Epäesteettinen mutta maultaan mainio kesäkurpitsa-tomaatti-sipuli-yksilö:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti