sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Määki ku muutki

Iltaa,
täällä Pyylevä!

Avaan keittiöni ovet ja reseptiarkistoni maailmalle. (Toim. huom. Kuvaannollisesti: Keittiössäni ei ole ovea, saati sitten ovia, eikä minulla ole reseptiarkistoa.)

Ruokani ja pullani ovat improvisoituja ja vegaanisia. Lopputulokset ovat usein rumia ja/tai kärventyneitä, mutta lähes aina hyviä.

Vihaan oransseja perkeleitä (mandariineja, appelsiineja, klementiineja, satsumia ja mitä niitä nyt onkaan), sieniä ja tomaatin sisälmyksiä. Pidän valkosipulista, kahvista, oliiveista, pavuista ja äidin tekemästä marjamehusta. Lisäksi pidän kissoista, kirjoista ja kaljasta. Ihmisistä en niin perusta. No jotkut on kivoja.

Termistöni on suppea: Kaikki leipomukset ovat PULLAA ja muu pääsääntöisesti RUOKAA. On myös SOOSEJA, TAHNOJA ja PAISTOKSIA. Pyrin kehittämään sanavarastoani. Enkä edes tykkää pullasta merkityksessä pulla.

No kuitenkin. Tänään tein PULLAA eli mariannekeksejä, jotka nirppanokkainen sisareni ylisti "parhaiksi koskaan maistamikseen kekseiksi". Ihan hyvä aloitus blogille.



Ohjeen suuntaviivat improvisoin Jannan siirappikekseistä.

MARIANNEKEKSIT

Pistä uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Surauta sähkövatkaimella sekaisin kaikki ainekset:

100g keijua
2 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
0,5 dl mariannerouhetta
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
niin paljon siirappia kuin kehtaat lorauttaa, itse kehtasin lähemmäs puoli desiä
(pikkuisen vettä jos taikina jää liian kuivakaksi)

Muotoile taikinasta melko ohuita pötköjä, jaa ne noin 2 cm mittaisiin paloihin, pyörittele palat palloiksi, iske ne pellille ja litistä vähän kämmensyrjällä.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 7 minuuttia.

Astetta överimpään versioon suosittelen lisäämään suklaarouhetta. Mää unohdin. Harmitti.



Tein myös pestoa, mutta siitä en julkaise kuvaa. Pesto ei ole järin esteettinen näky ainakaan missään muovipurnukassa, enkä nyt jaksa lavastaa. Ahdisti suuresti pinjansiementen kilohinta, lähemmäs viisikymppiä. Seuraavalla kerralla teen pihiä pestoa, ja käytän vain noin kolme pinjansiementä, saatana.

PESTO
(Ohje ei ole oikein mistään, koska peston ainesosat ovat jokseenkin tunnetut.)

ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi (pistin ison, oli vähän liikaa)
50g paahdettuja pinjansiemeniä
oliiviöljyä
suolaa
(Taisin heittää mukaan myös vähän pippuria.)

Viskele kaikki ainekset esimerkiksi mittakannuun ja surista ne sauvasekoittimella muusiksi. Lisää öljyä kunnes koostumus on mieleistäsi. Mää tein aika litkua, taisin pistää reilut puoli desiä öljyä. En mitannut. Taaskaan.


Ps. Ihan itse olen lanseerannut termin keskivartalopyylevä.

3 kommenttia:

  1. Jee, ruokablogi! Ja siirappikekseistä jalostetut mariannekeksit, pakko kokeilla! Samis lautanen! Mä teen peston aina auringonkukansiemenistä koska pinjansiemenet ovat silkkaa riistoa ja lisäksi niistä voi saada viikon kestän metallinmaun suuhunsa!

    VastaaPoista
  2. Ai hitto, seuraavaks teen auringonkukansiemenistä!
    Mitäs tykkäät mun digipokkarin laatukuvista.....

    VastaaPoista